1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Изложбата-базар на гимназисти от системата на МЗХ – до 10 април

Изложбата-базар на гимназисти от системата на МЗХ – до 10 април

Най-добрите - с едногодишна стипендия от министъра

„Земеделието, дървообработването, горското стопанство и производството на храни са сектори, в които може да се развие проспериращ бизнес, ако се прилагат съвременни практики и се използват финансовите възможности на еврофондовете. Вие като млади специалисти трябва да проявите професионализъм, вариативност и съобразителност за постигане на по-добър стандарт на живот в условията на конкурентна пазарна икономика.” Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Светла Бъчварова на откриването на Национална изложба-базар с участието на ученици от професионалните гимназии от системата на МЗХ в Централно фоайе на Министерството .

Националната изложба-базар ще продължи до 10 април, като входът за граждани е свободен, а експонатите, които са изложени ще могат да бъдат закупени. В изложбата по традиция участват ученици от училищата по горско стопанство, дървообработване и вътрешна архитектура, както и представители от училищата по хранително-вкусови технологии.

В Националните конкурси по горско стопанство и за проектиране   на мебели, които ще се проведат на 8 април и 9 април 2009 г. ще вземат участие 32 ученици от професионалните гимназии в системата на МЗХ, които изучават специалности в областта на горското стопанство и дървопреработката.

Конкурсите се провеждат ежегодно след предварителен подбор на проекти от учениците от цялата страна. Допуснатите до национално ниво ученици се явяват с презентация и защита на проектите си пред комисия от хабилитирани университетски преподаватели. Един от водещите приоритети при оценяването на разработките е практическата приложимост на проекта.

Всички участници ще получат грамоти за участие, като класираните на първите три места участници в конкурсите ще могат да кандидатстват за предоставяне на едногодишна стипендия от министъра на земеделието и храните по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, приета с Постановление № 298 на Министерския съвет от 2003 г.

 

 

Етикети изложба, базар, МЗХ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.