1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Катедра „Аграрна икономика” към Икономически университет – Варна отбеляза 20 - годишния си юбилей с научна конференция

Катедра „Аграрна икономика” към Икономически университет – Варна отбеляза 20 - годишния си юбилей с научна конференция

Бяха представени над 40 доклада, свързани с проблемите на аграрния сектор и иновациите в него

На 7 и 8 октомври 2010 година в Икономически университет – Варна се  проведе юбилейна научно-практическа конференция с международно участие на тема ”Предизвикателствата пред агробизнеса и селските райони”. Събитието бе по случай 20 години от създаването на катедра „Аграрна икономика” в Икономически университет - Варна. По време на конференцията бяха представени над 40 доклада, свързани с проблемите на аграрния сектор и иновациите в него.

Главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров представи доклад на тема „Общата селскостопанска политика на ЕС и отражението й върху българското земеделие, промени след 2013 г.” Александър Сабанов, председател на Общинския съвет – Силистра и Зарина Бъчварова – Директор областна дирекция „Земеделие” - Варна, заместник ректори на университета и представители на бизнес средите бяха сред останалите официални гости на юбилейната конференция. Научните разработки бяха представени в две секции -Предприемачеството и интегрирано развитие на селските райони и Аграрна политика и развитието на агробизнеса. В пленарния си доклад проф. Юлия Узунова отбеляза потребността от въвеждането на иновационен агро маркетинг и по-голяма активност за маркетинговите изследвания, за развиване на успешен агро бизнес.

„Конференцията събра 55 участника от над 10 висши учебни заведения от страната и чужбина, представители на агробизнеса и държавните институции, свързани с аграрния сектор. Това е атестат за бъдещето на Аграрно - икономическата наука и образование”, отбеляза ръководителят на катедра "Аграрна икономика" доц. д-р Теодорина Турлакова.

Тя добави още, че специалността и катедрата са създадени през 1990 година и макар и относително млада в сравнение с 90 годишния университет,  е достойно попълнение на номенклатурата от икономически специалности на университета. За своята 20 годишната история са завършили над 1700 бакалаври и над 250 магистри в специалност Аграрна икономика и Аграрен бизнес. Конференцията се организира със специалната подкрепа на  Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.