1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Климатичните промени вече влияят върху здравето на човека

Климатичните промени вече влияят върху здравето на човека

 

Климатичните промени, които засягат всички сфери на живота, не подминават и здравето ни. "Човекът не е от видовете, които се настройват лесно към промените в климата и може да се очаква глобалното затопляне да окаже много съществено влияние върху здравето на индивида", прогнозират специалисти.
Към настоящия момент най-често от катаклизми страдат жителите на развиващите се страни. Това според учените се дължи не само на липсата на средства и готовност на държавите там да се борят с все по-разпространяващите се заболявания, но и на географското положение на тези страни: Ако не бъдат взети мерки и то веднага, гладът и инфекциозните болести, както и наводненията и свлачищата най-вероятно ще доведат до случаи на масово измиране на хора най-вече в Африка и в Югоизточна Азия".
"За Европа най-страшен враг ще бъде горещото време", прогнозират учените. Само за 2003 г. от прегряване са загинали 35 000 души, повечето от които са страдали от сърдечно-съдови заболявания. Хората, страдащи от алергии също трудно живеят в новите условия.
През август миналата година в Европа за пръв път от десетилетия бе констатирано масово разпространение на маларийни комари. За последните 35 години в Корсика е бил регистриран първия случай на заболяване от малария, но ако нещо не се промени специалистите очакват масова епидемия към 2100 година.
Вирусите на салмонелата и холерата, които също обичат топлината, започват активно да се размножават на места, където преди не са били срещани. Затова и специалистите смятат, че печално известната и много опасна нилска треска в най-скоро време ще се появи по-масово и в САЩ и Европа./zdrave.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.