1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Кокошки произвеждат лекарство против рак

Кокошки произвеждат лекарство против рак

Създаването му в биореактори е по-скъпо и дълготрайно

 

Британски учени създадоха генетично модифицирани кокошки, които снасят яйца, с помощта на които може да се лекуват рак и други смъртоносни заболявания. Кокошките създават лека за туморите в белтъка на яйцата, които снасят, уточнява екипът от биоцентъра "Рослин" в Единбург, където бе клонирана овцата Доли. Създаваното от кокошките лекарство съдържа моноклонално антитяло и протеин на човешката имунна система, който се използва за лечение на рак.

Производството на подобни лекарства в лабораторни условия не е никак лесно. Много от човешките терапевтични протеини като моноклоналните антитела се създават в индустриални биореактори, но това отнема време и финансови средства, отбелязват изследователите. Ето защо те се опитват да превърнат животни в естествен инкубатор, още повече като се има предвид, че те произвеждат подобни протеини.

Досега учените са извършвали генни модификации при едър рогат добитък, овце и кози, така че да произвеждат човешки протеини в млякото им, включително и инсулин. Те обаче смятат, че кокошките с техния сравнително кратък живот и способността им да снасят яйца също могат да бъдат полезни. Хелън Санг и колегите й от "Рослин" са създали генномодифицирани, или трансгенни кокошки, като инжектирали гени на желаните протеини в кокошия ген. Изследователите вече са отгледали неколкостотин пилета, които могат да произвеждат необходимия за борба с рака протеин. Той се съдържа в белтъка на яйцата и с лекота може да бъде отделен за производството на лекарства.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.