1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Метална мрежа улавя мъглата и пречиства въздуха

Метална мрежа улавя мъглата и пречиства въздуха

Ловците на облаци са познати от няколко години и се ползват в Перу, Боливия, Чили, Мароко и Оман

Технология за превръщане на замърсен въздух в чиста вода разработиха учени от Политехническия университет в Цюрих. Става дума за фина метална мрежа, наречена "ловец на облаци".
 
Ловците на облаци са познати от няколко години и се ползват в Перу, Боливия, Чили, Мароко и Оман. Те действат на един прост принцип – фините мрежи се поставят вертикално на места с много мъгли. Когато въздухът преминава през мрежата, тя улавя миниатюрните капчици вода, съставляващи мъглата. Водата се събира в поставен под мрежата резервоар и може да достигне няколко стотин литра на ден, събрани само от един такъв колектор с размери от 10-тина квадратни метра.
 
Проблемът при този метод е, че заедно с водата се улавят и разтворените в нея частици замърсители. Най-често това се случва в градовете, където замърсяването на въздуха е толкова голямо, че събраната вода не е достатъчно чиста, за да може да се ползва за човешка консумация.
 
Затова учените от Цюрих са разработили метална мрежа, която е в състояние да обезвреди отровните частици. За целта мрежата е покрита с тънък слой полимери и титаниев оксид. Полимерите задържат капчиците вода, а оксидът действа като катализатор, който разбива вредните молекули на съставните им части. За да функционира, технологията се нуждае от слънчева светлина, като 30 минути са достатъчни за работа в продължение на 24 часа. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.