1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Министър Найденов иска реформи в структурите на Селскостопанската академия

Министър Найденов иска реформи в структурите на Селскостопанската академия

Снимка:

Селскостопанска академия да не е изцяло на държавно финансиране

„Нека да има доверие в съвместната ни работа. Разчитам на експертите от всеки сектор”. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща със Съвета на директорите на научните звена към Селскостопанска академия. Министърът допълни, че е необходимо да се стартира реформа в структурите на академията за оптимизиране на тяхната дейност. „Целта ни е да направим полезна за селското стопанство структура, като бизнесът ще предложи модел, при който Селскостопанска академия да не е изцяло на държавно финансиране, а да се издържа и от публично-частно партньорство при реализацията на различни бизнес проекти”, обясни заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов.

МЗХ изпрати анкета с въпроси до браншовите организации, в които да посочи ползите от академията и модел за нейното реформиране. Участниците в срещата се съгласиха да започнат изпълнение на оперативния план на МЗХ за оптимизиране дейността на Селскостопанска академия. В него се предвижда провеждане на кръгла маса в края на февруари 2010 г. Тя ще бъде с участието на представители на Българска академия на науките, Министерство на образованието, младежта и науката и висши учебни заведения съвместно с Министерство на земеделието и храните и други заинтересовани страни. Зам.-министър Костов пое ангажимента да посети и да се запознае лично с дейността на отделните поделения на академията, преди провеждането на кръглата маса.

Участниците в срещата решиха още финансовите и други оперативни въпроси свързани с дейността на Селскостопанска академия да бъдат разглеждани оперативно и съвместно с председателя на академията, ст.н.с.І ст. д-р Светла Бъчварова и Управителния съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.