1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Министър Нихат Кабил изпрати поздравителен адрес до 98 училища в системата на МЗГ по повод откриването на новата учебна година

Министър Нихат Кабил изпрати поздравителен адрес до 98 училища в системата на МЗГ по повод откриването на новата учебна година

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил изпрати поздравителен адрес до преподавателите и учениците от всичките 98 училища в системата на МЗГ по повод официалното откриване на новата учебна година.

В приветствието си към тях министър Кабил подчертава, че МЗГ ще положи всички усилия да бъдат осъвременени принципите на обучение в селскостопанските гимназии съобразно перспективите на новите изисквания, произтичащи от динамичното икономическо развитие и висококонкурентния пазар на труда в Европейския съюз. В центъра на нашето внимание е поставен ученикът като личност, на която трябва да осигурим отлични възможности за себеутвърждаване и професионално развитие, подчертава още министър Кабил.

29 479 ученика са избрали да се обучават в сферата на аграрното образование през учебната 2006/2007 година. Те са разпределени в 1 402 паралелки, от които 287 новосформирани. Да продължат образованието си в областта на земеделието, горското стопанство и ветеринарната медицина са избрали 6 583 осмокласници и деветокласници.

Най-много ученици - 920, разпределени в 41 паралелки, ще влязат днес в Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в гр. Пловдив. Най-голям е броят на новоприетите в Професионална гимназия по дървообработване и строителство в гр. Хасково - 208.

Най-предпочитана от учениците остава специалността "Икономист - мениджър на земеделско стопанство", следвана от "Механизация на селското стопанство" - монтьори и техници , "Горско и ловно стопанство" и "Ветеринарен техник".

Много от професионалните училища посрещат своите ученици в обновени и освежени класни стаи и работни помещения за провеждане на практическо обучение. Над 1.6 млн. лв. са осигурени от МЗГ за ремонти, като в по-голяма част от училищата е обезпечен и предстоящият отоплителен сезон – подменени са отоплителни инсталации, газифицирани са гимназиите, намиращи се в селища с изградена газопроводна система.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.