1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил прие днес в МЗГ посланика на САЩ у нас Н. Пр. Джон Байърли

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил прие днес в МЗГ посланика на САЩ у нас Н. Пр. Джон Байърли

За Съединените щати е изключително важно предстоящото присъединяване на България към ЕС, защото така страната ни ще стане със силна пазарна икономика

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил прие днес в МЗГ посланика на САЩ у нас Н. Пр. Джон Байърли. По време на срещата, в която взе участие и аташето по селското стопанство към посолството Брайан Гогин, бяха обсъдени двустранните отношения, както и бъдещи възможности за сътрудничество в областта на селското стопанство между България и САЩ.

Изграждането на Център за обучение на млади фермери по модел на САЩ, обсъдиха на днешната среща министър Кабил и Джон Байърли. Така земеделските стопани ще могат да получават практически знания по управление на фермите, изготвяне на бизнес планове, внедряване на нови технологии и извършване на счетоводна отчетност. Идеята вече е обсъдена във Вашингтон и предстои да се поставят основите на нейната реализация.

На срещата беше обсъдено подобряването на организацията на пазара на зърно у нас, както и големият потенциал, който страната ни има в преработката на билки и биопродукти. Министър Кабил подчерта, че България стои на трето място в света по експорт на сушени билки, като годишно на международните пазари изнасяме около 20 000 т. от тях.

За Съединените щати е изключително важно предстоящото присъединяване на България към ЕС, защото така страната ни ще стане със силна пазарна икономика, базирана на върховенството на закона, каза по време на срещата Джон Байърли.

Н. Пр. Джон Байърли поздрави министър Нихат Кабил с преизбирането му на поста министър на земеделието и горите на Република България. В края на срещата, в знак на бъдещото ползотворно сътрудничество, министър Кабил връчи на Джон Байърли плакет с изображението на МЗГ.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.