1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. На 5 юни отбелязваме Световният ден на околната среда

На 5 юни отбелязваме Световният ден на околната среда

 

На 5 юни се отбелязва Световният ден на околната среда. "Уроците от миналото, бъдещи предизвикателства" е водещото мото на Зелената седмица тази година, организирана под егидата на Европейската комисия. Акцентът на Зелената седмица е отбелязването на 50-годишнината от подписването на Римския договор, поставил началото на Европейския съюз. Годишнината е повод да се направи преглед на 50-годишната европейска политика в околната среда и да се отправи поглед към бъдещите предизвикателства. По време на централната проява на Зелената седмица - конференция в Брюксел, ще се търси отговор на въпросите нуждаем ли се от промяна на нашия начин на живот и каква да бъде тя, как иновациите и технологиите могат да ни помогнат да се справим с предизвикателствата от изменението на климата и другите проблеми, свързани с опазването на околната среда и устойчивото развитие.
Програмата на ООН за околна среда пък обяви за мото на Световния ден на околната среда 5 юни - "Топящите се ледове - гореща тема?". Мотото насочва вниманието на световната общественост към ефекта от изменението на климата върху планетата и по-специално върху полярните екосистеми и общности. Целта е да се подчертае, че изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и че ние можем да допринесем за решаването на проблема, като използваме по-малко енергия и в ежедневния си живот правим избор, щадящ околната среда. Международното честване на деня ще бъде в Тромсо, Норвегия.
Световният ден на околната среда ще бъде отбелязан подобаващо и в Плевен. До края на тази седмица ще бъде изготвена окончателната програма за Зелената седмица и за отбелязването на 5 юни, информираха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите./posredniknews.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.