1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Набират се заявки за обучение на земеделски производители по програма на САПАРД

Набират се заявки за обучение на земеделски производители по програма на САПАРД

Кандидатите трябва да бъдат регистрирани земеделски производители или регистрирани тютюнопроизводители.

 

Крайният срок за набирането на заявки по мярка 09 на програма САПАРД за "Подобряване на професионалното обучение" изтича на 15 ноември тази година, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и горите. Обучението е напълно безплатно за кандидатите, които отговарят на условията, както и в случаите когато курсовете се провеждат извън населеното място в което живеят курсистите. Обучаващата организация поема разходите за транспорт, храненето и нощувките. Обучението се провежда в два типа курсове – дългосрочни, с продължителност 150 учебни часа и средносрочни – с продължителност минимум 30 учебни часа.

Кандидатите трябва да бъдат регистрирани земеделски производители или регистрирани тютюнопроизводители. Те могат да бъдат също така горовладелци, собственици /управители/ на юридическо лице, регистрирано като земеделски производител, или наети по трудово правоотношение в селско или горско стопанство на регистриран производител. За да бъдат одобрени за обучение по програмата, потенциалните участници трябва да нямат просрочени задължения към НОИ, ДФЗ, данъчните служби и търговските банки.

Кандидатите, които отговарят на изискванията и желаят да бъдат включени в обучението по програма САПАРД, могат да подадат документи в МЗГ - дирекция "Наука и образование" или в Областните дирекции "Земеделие и гори", както и в общинските структури. Документи се приемат всеки работен ден.

До момента са одобрени и класирани 619 заявки за обучение по мярка 09 по програма САПАРД. От тях 405 кандидата са включени в 25 курса, за които предстоят тръжни процедури за избор на обучаващи организации. Подаването на 36 % от одобрените заявки са организирани от Български пчеларски съюз.

Представителите на областните дирекции "Земеделие и гори" и общински служби от цялата страна бяха запознати с промените в Наредба 33, която регламентира дейностите по мярка 09.

Обучението на всички одобрени кандидати ще се провежда до края на 2006 г., но заявките се приемат до 15 ноември 2005 г.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.