1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Награда „Питагор“ за доц. д-р Светла Данова от Института по микробиология

Награда „Питагор“ за доц. д-р Светла Данова от Института по микробиология

Професорката и нейния екип изследват българското кисело мляко, саламуреното сирене и кашкавал, катък и зелено сирене от с.Черни Вит

Млечно-киселите бактерии  - мост към нови храни.

Петима учени, един научен колектив и една компания са носителите на тазгодишните награди „Питагор“ на Министерство на образованието и науката.

Сред тях е доц. д-р Светла Данова, която сподели:

 „Това е награда не само на моите усилия и работата на  скромния екип на лабораторията по Микробна генетика на млечно киселите бактерии и пробиотици в Института по микробиология кум БАН. За мен това е награда за всички микробиолози, които са последователи на видния българин Стамен Григоров - откривателят на Lactobacillus bulgaricus.

Тя изрази радостта си от наградата и подчерта, че заедно със сътрудниците си е посветила 20 г. на това да бъдат популяризирани полезните бактерии на българските млечно-кисели продукти, които от векове са на нашата трапеза. Наред с киселото мляко ние изследваме уникалните за страната и света - катък и зеленото сирене от с. Черни вит, бялото саламурено сирене и кашкавал.

Стремежът е не само да съхраним уникалната българска традиция, но и да успеем да пренесем полезната микрофлора на тези прекрасни продукти в нови храни, които да удовлетворяват изискванията на модерните консуматори.

Щастливи сме за оценката на престижното жури. Това е  голям успех за нашия Институт и за БАН.

Благодарни сме на ФНИ, който финансира нашите изследвания и се надяваме, че с тази награда ще докажем че парите на българския данъкоплатец се разходват за наука с практическо приложение.

Благодарна съм на Асоциацията на млекопреработвателите за подкрепата и съвместната работа и на НПО-Асоциация за развъждане на българска млечна порода овце за помощта на двете организации безвъзмездно да ни набавят автентични проби на различни млечни продукти приготвени по традиционни технологии без индустриални закваски." 

С наградите на министъра на образованието и науката за принос в науката „Питагор“ се удостояват български учени и научни колективи.

Наградите са една от основните дейности в Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 за стимулиране на учените към значими научни постижения и реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания. От 2003 г. Министерството на образованието и науката връчва отличия на учени, научни колективи и организации за постижения в областта на науката и технологиите, определени от авторитетно жури, съставено от предишни носители на наградата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.