1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Наградиха селекционер по слънчоглед от Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево

Наградиха селекционер по слънчоглед от Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево

Снимка:

Отличието се връчва за изключителен принос в българската и световната селекция на маслодайната култура

Проф. Михаил Христов от Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево получи награда за постижения в духовната и научната сфера /в раздел „Образование и наука“/ от община Добрич. Ученият е отличен заради изключителния си принос в развитието на българската наука и в националната и световната селекция на слънчоглед. Поводът за престижната награда беше 1 ноември – Денят на народните будители.  

Проф. Христов работи в Добруджанския земеделски институт вече повече от 30 години. Специализира в отдалечена хибридизация и мутагенеза. Създател е на шест признати хибрида слънчоглед – Мусала, Мура, Места, Марица, Магура, Мадан. Селекционерът има главна заслуга за създаването на междуродови хибриди. Ежегодно той изпитва около 300 нови хибриди, най-добрите от които се предлагат за одобрение в сортова комисия. Негови хибриди слънчоглед са признати и в Румъния, Украйна, Молдова и Русия.

През тази година на международна конференция в Аржентина ученият получи престижната награда на името на руския селекционер Пустовойт. Тя е връчена за постигнати отлични резултати в селекцията и изследването на маслодайната култура. Сред критериите за връчване на отличието се нареждат изисквания за активност и продуктивност в селекцията на слънчоглед най-малко 10 години и принос в развитието на културата. Важно условие е създадените авторски сортове и хибриди да отговарят на критериите за устойчивост на суша, болести, неприятели и да имат високо олеиново съдържание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.