1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Най-старото защитено дърво в София е 650 годишна черница

Най-старото защитено дърво в София е 650 годишна черница

Обявяването на дадено дърво за защитено се извършва съгласно Закона за биологичното разнообразие

 

Шестстотин и петдесет годишна черница е най-старото защитено дърво в София. Черницата се намира в центъра на столицата, в района на Централна баня. Това сочи регистърът на РИОСВ – София за защитените дървета за областите София, София – град, Перник и Кюстендил.

С петдесет години по-млад от него е представител на друг широколистен вид - дъб, който се намира в с. Скравена, община Ботевград. И двете дърветата са в добро физиологично състояние. 352 са защитените дървета на територията на РИОСВ – София.

Голяма част от тях са с естествен произход и растат извън населените места. Преобладават дъбовете. Срещат се и секвои, които са екзотичен вид за нашите географски ширини. Едни от най-старите секвои у нас са внесени от Северна Америка и се намират в с. Богослов, общ. Кюстендил и в местността "Зелин" край Ботевград.

Обявяването на дадено дърво за защитено се извършва съгласно Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. То трябва да отговаря на определени изисквания – възраст (над 100 г.), добро физиологично и фитосанитарно състояние, добре запазен външен вид и др. Собствениците на защитени дървета са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, както и да съгласуват със съответната РИОСВ всички дейности, необходими за тяхното поддържане или възстановяване.

При констатирани нарушения се налагат глоби на физически лица от 100 до 5 000 лв., а на юридически лица – имуществени санкции от 500 до 10 000 лв./dnesplus.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.