1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Неграмотни "фермери" са аут от бизнеса

Неграмотни "фермери" са аут от бизнеса

Западните фермери са грамотни хора и голяма част от тяхното всекидневие преминава не в обора или в кабината на трактора, а зад компютъра.

 

Информирайте се, четете, научете се да правите бизнесплан - все по-често се чува от устата на многобройните чуждестранни консултанти, които пребивават по нашите земи. Тук не ни е думата за това доколко са полезни те за огромните пари, които получават за невинаги особено ефективният им труд. В случаят те са прави.

Западните фермери са грамотни хора и голяма част от тяхното всекидневие преминава не в обора или в кабината на трактора, а зад компютъра. В Европейския съюз има пазарно стопанство, което действа в условията на огромна система от субсидии и квоти. За да печелиш, не достига само да работиш добре. Понякога по-важното е бизнеспланът и пълноценното получаване на допълнително финансиране.

Къде сме ние? На състоялата се неотдавна конференция по животновъдство бе съобщено, че само 2 на сто от фермерите са с аграрно образование, а 84 на сто от стопаните, които отглеждат животни, са с основно образование. Това е страшен факт. В Дания, например, не можеш да станеш фермер ако нямаш завършено съответното образование. Подобно е и положението в другите западни страни. Само грамотни хора могат да имат успешен аграрен бизнес. Отсега можем да предречем на нашите "фермери", че ще фалират. Поради своята неграмотност те няма да успеят да направят съответните бизнеспланове, няма да получат допълнително финансиране и са обречени на фалит. Категорично заявяваме, че това ще стане с всичките тези 89 на сто, които отглеждат между 3 и 5 крави - факт също изнесен на конференцията. На пазара може би ще останат само тези 2 на сто, които гледат между 50 и 84 крави. Но това ще стане само ако и те са грамотни. Бихме посъветвали всички да четат нашия вестник, тъй като ще получат необходимата информация, как да станат истински фермери и как ще се кандидатства за парите в ЕС.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.