1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Конкурентоспособността на българските ферми в новата книга на учените от ИАИ

Конкурентоспособността на българските ферми в новата книга на учените от ИАИ

Изданието дава отговор на важни въпроси, вълнуващи българските фермери

„Разбиране, оценяване и повишаване конкурентоспособността на българските ферми“ е най-новата книга на Института по аграрна икономика (ИАИ) към Селскостопанска академия. Съдържанието ѝ обединява труда на авторитетните учени Храбрин Башев, Нина Котева, Божидар Иванов, Диляна Митова, Иван Боевски, Димитър Терзиев, Ренета Димитрова, Надежда Димова, Петър Маринов, Даниела Цвяткова, Ангел Саров, Красимир Костенаров, Минка Анастасова - Чопева, Емилия Янева.

Разработката е част от научноизследователския проект на ИАИ „Конкурентоспособност на земеделските стопанства в България“,финансиран от Селскостопанска академия. Срокът за неговото изпълнение е 2021-2022 г. Ръководител на проекта е проф. д-р Храбрин Башев, а рецензент - проф. д-р Румен Попов.

Книгата дава отговори на важни въпросигравитиращи около основния - какво е конкурентоспособност на земеделското стопанство ?

Техен подател са българските фермери, администратори, политици, групи по интереси, научни работници и широката общественост. Това прави разработката адекватна на необходимостта от експертен и научно обоснован отговор за конкурентоспособността на земеделското стопанство, за стълбовете на фермерската конкурентоспособност, за това как да се измери равнището на конкурентоспособност на нашите стопанства, каква е конкурентоспособността на фермите ни като цяло и от различен тип, кои са факторите на фермерска конкурентоспособност, как да подобрим конкурентоспособността на земеделските ни стопанства в настоящия си етап от развитие.

И за всичко това е предложен холистичен подход за разбиране, оценяване и подобряване на конкурентоспособността на земеделските стопанства у нас. Адаптирани са и постиженията на съвременната наука и практика, като се дава (по)адекватно определение на конкурентоспособността на фермата. Обоснована е и тезата, че тя има четири еднакво значими стълба - икономическа ефективност, финансова осигуреност, адаптивност и устойчивост.

Научният труд разработва и йерархична система за оценка на конкурентоспособността, представя резултатите от първоначалното експериментиране на новата система за оценка на конкурентоспособността чрез публикувани анкети с менажери на „типични“ стопанства от различен тип производствена специализация и географско местоположение. Успоредно с това в него се обобщават теоретичните основи на бизнес моделите и се предлага иновативен модел на конкурентоспособност на земеделските стопанства. Адаптиран е и подход за оценка на пазарната и факторна конкурентоспособност, който се апробира в млечния сектор.

Повече информация по темата и книгата са публикувани в уебсайта на Института по аграрна икономика

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.