1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Нужни са реформи в Селскостопанската академия

Нужни са реформи в Селскостопанската академия

Снимка:

Начина на функциониране на ССА е структурно и организационно остарял

Сeлскостопанската академия /ССА/ е фактор за развитието на аграрният сектор, но тя изпълнява само отчасти ролята си за формиране на адекватна, научно-обоснована политика в него, ето защо е необходимо преразглеждане на научната тематика на ССА в контекста на актуалните приоритети в национален и европейски мащаб. Това каза зам.-министър доц. Георги Костов по време на закриването на Кръглата маса „Перспективи за развитието на Селскостопанска академия – европейски измерения”.

Начина на функциониране на ССА е структурно и организационно остарял, със значими белези от „социалистическия” период. Обективна оценка на структурата, дейността и резултатите по европейски стандарти е жизнено необходима,посочи зам.-министър Костов. „Считам, че е необходимо да се интегрира съветническата дейност в аграрния сектор във всички научни и образователни звена, както е в повечето страни от ЕС”, каза още зам.-министър Костов.  Проектното финансиране следва да разширява дела си и да стане водещо при фундаменталните изследвания, посочи зам.-министърът и уточни, че трябва да има Научно-консултативен съвет, който да възлага и да приема резултатите и да дава тези средства конкретно. 

Функционалните и фактически връзки на ССА с другите научни и образователни звена са далеч под реалния потенциал, което намалява националните капацитетни възможности (на всички нива) за производство на конкурентна продукция както в аграрното образование, така и в аграрната наука, подчерта зам.-министър Костов. До края на годината ще има яснота за развитието на аграрната наука,отбеляза в заключение заместник-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.