1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Областният пчеларски съюз откри новата си учебна година

Областният пчеларски съюз откри новата си учебна година

 

Както всяка година, през зимния сезон Областният пчеларски съюз в Плевен планира и провежда ежемесечни срещи на пчеларите от региона, в рамките на които те имат възможността да слушат лекции и да дискутират по най-важните проблеми на пчеларството, съобщиха от ръководството на съюза в Плевен. Учебната година на Областния пчеларски съюз в Плевен тази година беше открита в събота. Инициативата се провежда до края на януари следващата година всяка събота от 10 часа във Военния клуб, а първата тема, която ръководството на съюза е включило в програмата, беше свързана с реализацията на пчелните продукти на едро и на дребно. "Пазари и цени. Нови изисквания и наредби. Добри пчеларски практики" - това беше темата, по която лектори в първата учебна сбирка на плевенските пчелари бяха Герасим Дочев, управител на "Герада" ООД, и Димо Димов, главен редактор на в. "Пчела и кошер" и един от пионерите на биологичното пчеларство в България.
Втората лектория е предвидена за 23 декември. Темата, заложена в разработената програма, е "Технология на отглеждане на лангстротрутов и даданблатов кошер. Начини за повишаване на добивите". Лектор на тази тема ще бъде Илия Павлов, лицензиран майкопроизводител. Тази година г-н Павлов беше удостоен със званието "Пчелар на годината", а пчелинът му в плевенското село Ралево наистина е образцов.
Три са лекториите, които ще се проведат през януари следващата година. Първата е на 6 януари и е на тема "Новости в пчеларската практика. Силни пчелни семейства, устойчиви на заболявания". Темата ще бъде представена от н.с. Пламен Христов от опитната станция в Дебелец към Института по животновъдни науки в Костинброд.
На 13 януари лекцията ще е "Хранене и стимулиране при медоносните пчели" с лектор доц. д-р Иванка Желязкова от Тракийския университет в Стара Загора. Последната - пета, лекция е предвидена за 20 януари. Темата е "Профилактика и лекуване на значимите заболявания по пчелите в България" с лектор ст. н. с. втора степен д-р Калинка Гургулова от Ветеринарномедицинския институт в София./posredniknews.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.