1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Онлайн ресурси по биоикономика и прецизно земеделие осигурява Аграрен университет – Пловдив по европейски проекти

Онлайн ресурси по биоикономика и прецизно земеделие осигурява Аграрен университет – Пловдив по европейски проекти

На 9 и 10 април 2024 в Аграрен университет – Пловдив ще се проведе регулярна среща на консорциума по проект BOOST

Аграрен университет- Пловдив е една от първите научни и образователни институции в България, ангажирани по темите биоикономика и прецизно земеделие. Университетът е партньор е в редица европейски проекти, сред които са: MainstreamBIO- за създаване на иновационен капацитет в областта на биоикономиката, и BOOST- за създаване на дигитални образователни центрове за устойчиво прецизно земеделие. Проектите са насочени към земеделски производители, малки и средни предприятия в селските райони на Европа, академичната общност и студентите. Те предоставят професионални безплатни консултации за внедряване на био-базирани решения в производствения цикъл и образователни ресури- курсове, уебинари, наръчници и добри практики от други страни.

През месец април стартира серия от уебинари на тема биоикономика, осигурени от MainstreamBIO :

  • 10 април - „Въведение в кръговата биоикономика“- регистрация
  • 17 април- "Дребномащабни био-базирани решения за първични производители"- регистрация
  • 24 април- "Решения за рециклиране на хранителни вещества за първични производители"- регистрация
  • 30 април-  „Възможности за кръгова биоикономика за подобряване на екологичната устойчивост на първичното производство“- регистрация

Пълна програма за април и май


Изработен е и каталог с много образователни ресурси и наръчници за прилагане на решения за биоикономика- достъпен е ТУК.
 
На 9 и 10 април 2024 в Аграрен университет – Пловдив ще се проведе регулярна среща на консорциума по проект BOOST. Ще се работи върху създаване на нови организационни модели като агробизнес инкубатори, които да свързват висшето и професионалното образование, научните изследвания, фермерите и асоциациите в обща рамка, въз основа на техните реални нужди от обучение в прецизното земеделие. Студентите и младите фермери ще бъдат обучавани като бъдещи земеделски предприемачи, разработващи нови бизнес модели и технологии за прецизно земеделие 4.0. Проектът BOOST ще осигури и онлайн курсове, които скоро ще бъдат достъпни на сайта на проекта: https://www.project-boost.eu/

Какво е Земеделие 4.0?


Земеделие 4.0 е термин за следващите големи тенденции, пред които е изправена индустрията, включително по-голям фокус върху прецизното земеделие, цифрофизацията (IoT) и използването на големи данни за стимулиране на по-голяма ефективност на производителността с оглед нарастващото население и изменението на климата. Земеделието 4.0 е повече от просто термин. То е следващата стъпка напред в селското стопанство: по-интелигентна и по-ефективна индустрия, която използва пълноценно голяма база данни и нови технологии в полза на цялата верига за доставки.

Какво е биоикономика?


Биоикономиката е съвременна иновативна концепция за организация и устойчиво управление на икономическите сектори, които използват биологични ресурси и биотехнологии. Фокусът е върху начините за използване  и оползотворяване на природните ресурси; рециклирането на отпадъците; социално-икономическите, екологичните и етичните норми; изчерпването на природните ресурси и климатичните промени; жизнения стандарт и поведението на консуматорите, технологичните и институционалните възможности за осигуряване на устойчиво развитие.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.