1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Осемдесет години за царевицата

Осемдесет години за царевицата

От около 100 кг добив от декар през 1952 год. сега добивите от кнежанските сортове и хибриди са над 700 кг от декар, сочи статистиката.

 

Осемдесет години научна дейност отпразнува неотдавна Институтът по царевицата в гр. Кнежа. Той е едно от основните средища на българската аграрна наука. Днес 70 на сто от площите с царевица в област Монтана и в страната са засети с хибридите на института, каза неговият представител за Монтанско агрономката Христина Захариева. От около 100 кг добив от декар през 1952 год. сега добивите от кнежанските сортове и хибриди са над 700 кг от декар, сочи статистиката. Само за периода 1991-1999 год. са разработени 12 нови царевични хибриди, през 2003 год. са пуснати още 5, а 19 от всички са защитени от патентното ни ведомство.

Просперитетът на института в Кнежа се дължи на здравата връзка със земеделското производство, не крият и работещите в него. Силният приложен характер в разработките през последните години го правят национален лидер на много конкурентен пазар./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.