1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. ОССЗ провежда специализирани семинари за земеделци и фермери

ОССЗ провежда специализирани семинари за земеделци и фермери

Институтът по лозарство и винарство в Плевен е една от базите в страната за създаване на маточни насаждения в рамките на проект ФАМАД

 

Екипът на Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) продължава и през август да организира специализирани семинари за земеделски производители и фермери от Плевенска област по различни теми.
Поредното събиране на стопани от региона е предвидено за 16 август. Специализираният семинар ще е на тема "Изисквания на контролиращите органи по охрана на труда". Организатори са Областната служба за съвети в земеделието и Областната дирекция "Земеделие и гори". За участие са поканени земеделски производители от целия регион. Като лектори пък са поканени представители на Инспекцията по труда, на РИОКОЗ, на Електроснабдяване, както и на Районната служба "Пожарна и аварийна безопасност". Стопаните ще имат възможност да зададат на участващите във форума специалисти своите конкретни въпроси.

През миналата седмица екипът на Областната служба за съвети в земеделието проведе семинар, организиран с активното съдействие на кметството в Дъбован, предназначено за обучение на фермери - млекопроизводители.

Лекция на тема: "Балансираното хранене като предпоставка за висока млечна продуктивност. Хранителни добавки. Общата селскостопанска политика на ЕС в сектор "Мляко" беше изнесена от Даринка Николова, главен експерт в ОССЗ - Плевен. На срещата присъстваха фермери от района на община Гулянци, предимно говедовъди и овцевъди.

В хода на възникналата оживена дискусия са били поставени редица въпроси, свързани с конкретни проблеми на фермерите и разисквани варианти за разрешаването им. На семинара са присъствали също и пчелари, които са поставили въпросите си в областта на пчеларството, регистрацията на земеделските производители и предстоящото присъединяване на страната към ЕС. Освен към сектор "Мляко" на Общата селскостопанска политика голям интерес е бил проявен и към програмите "Ранно пенсиониране" и "Млад фермер". На участниците са били раздадени и листовки за качеството на млякото, комплекти материали за предлагани хранителни добавки и схеми за приложението им.

Вече е в ход и подготовката на предстоящ в началото на септември голям форум, свързан с лозарството и стратегията за развитие на сектора. Институтът по лозарство и винарство в Плевен е една от базите в страната за създаване на маточни насаждения в рамките на проект ФАМАД. Плевенският институт ще бъде домакин на предстоящия форум, в него ще участват както екипът на Областната служба за съвети в земеделието, така и експерти, работещи по проект ФАМАД./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.