1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Отбелязват тържествено 110 годишнината от откритието на Lactobacillus bulgaricus

Отбелязват тържествено 110 годишнината от откритието на Lactobacillus bulgaricus

Празникът на млякото се организира от Фондация „Д-р Стамен Григоров”

Тази година се навършват 110 години от забележителното научно откритие на първия доказан от науката микроб с пробиотични, профилактични и лечебни свойства, изолиран от оригинално българско кисело мляко – Lactobacillus sbulgaricus- Grigoroff.   За пръв път през 1905 г. българинъг Стамен Григоров,  като асистент на проф. Масол,  в лабораториите на  Медицинския университет  в  Женева, успява  да открие и  изолира  пръчковидния бацил, причинител  за подквасването на млякото.  По-късно известни учени микробиолози по  свой път  потвърждават наличието на  млечнокиселия бацил, който единодушно наричат "българска млечна бактерия" на името на родината на откривателя  му – Lactobacillus bulgaricus-Grigoroff.

За да отбележат международната значимост на откритието на  д-р Стамен Григоров, фондация „Д-р Стамен Григоров“  с активното участие  на Ел Би Булгарикум, както и със съдействието на община Трън и Асоциацията на млекопреработвателите в България, организират тържествено отбелязване на 110 годишнината от откритието на Lactobacillus bulgaricus-Grigoroff, съпроводено от научно-практическа конференция в София и  станалия вече традиционен Празник на млякото и млечните продукти в град Трън.

Гости на събитията  са представители на държавната администрация от България и чужбина, научни работници, млекопреработватели  и млекопроизводители,  чуждестранни партньори. Всички те ще имат възможност да осъществят обмен на информация за добри практики и открития в областта на микробиологията, да се запознаят с функционални и иновативни продукти както на Ел Би Булгарикум, така и на другите фирми производители в бранша, да се осведомят за важни за млечната индустрия нормативни уредби, да получат актуална информация за проблемни ситуации. 

За да се популяризира традиционното българско  кисело мляко, производството и консумацията на български млечни  продукти  на 27 юни от 11:00 часа  в град Трън, участниците в  Научно-практическата конференция и любителите на гурме кулинарията ще имат възможност да участват в традиционния празник на млякото ЕКОМИЛК 2015, да дегустират автентични български млечни продукти и ястия, както и най-новите продукти на големите български фирми производителки. Традиционно празникът ще завърши с посещение на музейната сбирка на българското  кисело мляко в село Студен извор в близост до родното място на д-р Стамен Григоров. Гостите ще имат възможност да се запознаят и с другите  природн и културни забележителности на Трънския край.

Подробности и програма на събитието вижте в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.