1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Отчитат изпълнението на туининг проект по програма ФАР за генно-модифицирани храни

Отчитат изпълнението на туининг проект по програма ФАР за генно-модифицирани храни

 

Днес ще се състои пресконференция, на която ще бъде отчетено едногодишното изпълнение на туининг-проекта по програма ФАР "Генно-модифицирани, облъчени и нови храни и химикали". 

В пресконференцията ще участват ръководителите на всички подпроекти от българска и австрийска страна: д-р Тенчо Тенев, Главен държавен здравен инспектор, ръководител на проекта от българска страна, Забине Кладрова, представител на Австрийската агенция по околна среда, ръководител на проекта от австрийска страна, Милена Иванова, експерт по облъчените храни в Националния център по радиобиология и радиационна защита, Андреас Хайзенбергер, експерт по генно-модифицираните храни в Австрийската агенция по околна среда.

Туининг-проектът е на стойност 1,05 млн. евро. Той стартира през декември 2005 г. и ще завърши през октомври 2007 г. След едногодишно успешно изпълнение на проекта на 6 и 7 декември 2006 г. се провежда междинна работна среща на екипите за преглед и оценка на постигнатите досега резултати.

Проектът се осъществява от Министерството на здравеопазването на България и неговите поделения (Национален център по опазване на общественото здраве, Национален център по радиобиология и радиационна защита, 28-те Регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве) и Министерството на земеделието и горите, а партньори от австрийска страна са Австрийската агенция по околна среда и Австрийската агенция по безопасност на храните.

Основната цел на проекта е да се гарантира защитата на здравето на потребителите от опасни химикали и безопасността на генно-модифицираните, новите и облъчените храни на пазара, в съответствие с изискванията на ЕС. Действията по проекта ще допринесат за усъвършенстване на системата на здравен контрол в България върху търговията с химични вещества, препарати и продукти, облъчените, генно-модифицираните и новите храни. На пресконференцията ще бъдат представи основните направления в проекта, постигнатите резултати и предстоящите действия.

За изграждането на ефективна система на здравен контрол и надзор на пазара в областта на храните и химикалите предстои по програма ФАР доставката на лабораторно оборудване на обща стойност 2,4 млн. евро.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.