1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Открит ден на оранжерийното производство на зеленчуци

Открит ден на оранжерийното производство на зеленчуци

Производители от региона се запознаха с технологията на това производство

 

Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен проведе Открит ден на оранжерийното зеленчукопроизводство, информира д-р Милка Нанова, главен експерт в службата. Срещата се състоя в оранжериите на фирма "Гимел" в Левски. Присъстваха 25 земеделски производители на оранжерийни зеленчуци от региона.

Домакин на проведения от специалистите на ОССЗ Открит ден на оранжерийното зеленчукопроизводство беше фирма "Гимел" в Левски. Производители от региона се запознаха с технологията на това производство. От разговорите стана ясно, че в отопляема оранжерия се произвеждат по две реколти годишно.

Лектор беше главният агроном на оранжерията Димитър Герганов. В рамките на открития ден бяха посетени всички оранжерийни блокове за производство на краставици и домати. Представени бяха и основните технологични звена при оранжерийното производство на краставици и домати.

"Доматите се засаждат от разсад в края на декември в отопляеми стъклени оранжерии. На един декар се засаждат 2 500 растения. До достигане на 1.60 см височина растенията се подвеждат нагоре, а след това под ъгъл 45 градуса. На тела се обръщат върховете им надолу. За по-добро опрашване на два декара се внася по един кошер с бомбуси. Това става при 5-10% отваряне на цветовете. При установяване на листни въшки се правят локални третирания. Срещу кореновото гниене се внася почвено преди засаждането триходермин - 4 кг/дка. Схемата на засаждане е 40/80/45", пояснява д-р Нанова.

Краставиците пък се засаждат от семена по технологията с бали от слама. Засаждането става около средата на декември с 1 600 растения на декар. Те се подвеждат и се привързват нагоре, прищипва се върхът на височината на тела и така се оформят две рамена, като култуците висят надолу на два успоредни тела за по-добро огряване. Поливането и беритбата става през ден.

След прибирането на реколтата се извършва обгазяване на оранжерията със сяра. Изчистват се всички растителни остатъци. В отопляема оранжерия годишно се произвеждат по две реколти./в. Посредник

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.