1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Подготвят се сериозни промени в Селскостопанска академия

Подготвят се сериозни промени в Селскостопанска академия

Голяма част от учените са изявили желание институтите им да бъдат прехвърлени към научни организации

Подготвят се сериозни промени в Селскостопанска академия, стана ясно от участието на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на Националния форум „Правителство-бизнес” по повод коментарите в медиите, че предстои закриването на академията и продажбата на активите й, включително хиляди декари обработваеми земеделски земи, пише investor.bg.

Агроминистърът обясни защо са необходими промените: в момента работещите в академията живеят с ниски заплати, въпреки че имат голям капацитет. „Изследванията по време на криза трябва да се правят с приложен характер. Доскоро 80% от използваните в страната сортове пшеница са били български, но вече са само 50%. Затова говорим, че Селскостопанска академия трябва да намери своето място. Искаме учените да работят за българското земеделие”, каза Греков.

Той допълни, че голяма част от учените са изявили желание институтите им да бъдат прехвърлени към научни организации. „Аз ще се съобразя с тяхното мнение”, каза Греков.

Според него през последните 20 години „академията е била нещо като политически плацдарм на една или друга партия”. Агроминистърът посочи, че има институти само с един хабилитиран преподавател. Ние търсим „друга форма”, обясни той.

Учените бягали от академията и се ориентирали към работа в български и чужди фирми. Не искам тези институти и опитни станции да се превръщат в ТКЗС-та и да се издържат единствено от обработката на земеделски земи, а да дават научен продукт обясни Греков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.