1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Правим трактори от бойни машини

Правим трактори от бойни машини

Преустроените бронетранспортьори ще могат да обработват около 1000 дка за 24 часа

 

Чрез двигателите от 240 конски сили в преустроените бронетранспортьори могат да се изорават за 24 часа близо 1000 декара, посочи Димитров. Бронетранспортьорите ще служат за оран, за плитка повърхностна обработка, продълбочаване без обръщане на почвата и за транспорт. Върху тях има свободни пространства за монтиране на агрегати и те да станат комбайни. Разработката е предложена на заместник-министъра на земеделието Бойко Боев за съдействие за прехвърляне собствеността на бойните машини от Министерството на отбраната.

Русе. В Русенския университет е завършена научна разработка за преустройване на стотиците бронетрайнспортьори МТЛБ, които излизат от въоръжение, в ефективни земеделски трактори и комбайни.

При преустройството в бронетранспортьорите ще бъдат сменени стоманените ходови вериги, тежащи по три тона, с леки гумени "гъсеници" върху пет опорни ролки. Така ще се премахне вредното пресоване на почвата от тежката машина, коментират експертите. В научната разработка е предвидено гумените ходови вериги да се произвеждат в България. Ще се ползва опитът от подобно производство в САЩ, каза проф. Димитров. Предвидени са няколко допълнителни промени на бойните машини в трактори./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.