1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Приветствие на министър Мирослав Найденов към учениците, учителите, служителите и родителите в професионалните училища от системата на МЗХ

Приветствие на министър Мирослав Найденов към учениците, учителите, служителите и родителите в професионалните училища от системата на МЗХ

15 септември – започва новата учебна година

В кризата образованието не е само основния капитал, който има всеки, когато парите не достигат (според римската сентенция Omnia mea mecum porto – Всичко мое нося в мен). Много е важно да го превърнем в работеща система и в работещ капитал – нещо като т.нар. във финансите “живи пари”. Работим за връзката между училището, университетите, науката и бизнеса – нещо, което никой не направи за 20 години. Развиваме конкретни програми в това отношение. Най-вече по посока на т.нар. гражданско образование или УЧИЛИЩЕ ЗА ЖИВОТА.

Всички се учим. Децата и родителите в училище. Министрите се учат, защото още не са минали дори 100 дни управление. Цяла България пък много бързо трябва да се научи да взема, да влага и да харчи разумно еврофондове. Особено пък в кризата. Трябва да покажем ясно на обществото – ние се развиваме и няма да се откажем просто, защото е трудно още в началото на пътя.

Досегашното разбиране за провеждане на политика в сектора на просветата беше свързано с административно налагане на експерименти, модели и разбирания. Време е ДЕТЕТО ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНО В ЦЕНТЪРА НА ПРОЦЕСА. Учителите и родителите заедно да възпитават младото поколение. Да възвърнем ценностите, в това число и семейните. Да опознаем новите тенденции на 21 век, така че децата да разберат неща, които и родителите им не знаят, но без тях не може в съвременна Европа и в съвременния свят. Няма как иначе образованието да им бъде капитал.

За мен е привилегията и отговорността в този чудесен празник да се обърна към всички Вас. - Честит първи учебен ден!

Най-сърдечно приветствам с началото на учебната 2009/2010 година учениците и учителите от всички 95 професионални гимназии и училища, финансирани чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните! Училищата отново ще отворят вратите си за 27 737 ученици в дневна, вечерна, задочна и самостоятелна форма на обучение, за да подготвят бъдещите млади специалисти в областта на земеделието, горското стопанство, хранителните технологии. Най-предпочитана през новата учебна година е специалността „Механизация на селското стопанство”, следват желаещите да изучават професия „Фермер” и професия „Икономист” – специалност „Земеделско стопанство”. С подготвени кадри ще се подпомогне и развитието на селските райони в България.

Земеделието е основен приоритет за страната ни и за правителството и подготовката на кадри в този сектор е изключително важно, с цел успешно прилагане на добрите европейски практики и методи. Всяка нова учебна година е трудна, но именно преодоляването на препятствията прави постиженията по-скъпи. Нека 15 септември остане най-вълнуващият ден за Вас, скъпи ученици, защото всичко започва от знанието, а образованието е най-добрата инвестиция в живота, в бъдещето!

Поздравявам с добре дошли всички новопостъпили осмокласници и деветокласници, на които предстои овладяване на нови знания за избраната професия, а на всички абитуриенти желая успешно дипломиране и реализация в бъдещата им практика! Нека новата учебна 2009/2010 година бъде успешна и ползотворна за всички!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.