1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Проф. Георги Близнашки: Докато я има Българската академия на науките, ще я има и българската нация

Проф. Георги Близнашки: Докато я има Българската академия на науките, ще я има и българската нация

Министър-председателят уважи тържественото честване на 145 години от създаването на Българската академия на науките

Българската академия на науките е фундаментална институция, която крепи устоите на българската държавност, заедно с Българската армия, с българските читалища и с всички институции, които стоят в основата на българската духовност, просвещение, наука и бъдеще. Това каза премиерът проф. Георги Близнашки в приветствието си по повод 145 години от създаването на Българското книжовно дружество, чиито приемник е Българската академия на науките. Юбилейната годишнина беше отбелязана с тържествен концерт в Софийската опера и балет.

„Докато я има Българската академия на науките, ще я има и българската нация“, подчерта в словото си министър-председателят, който посочи, че БАН е една от най-старите институции на новата българска държавност. „Никак не е случайно обстоятелството, че свързвам Българската академия на науките с националната ни държавност, защото винаги съм имал дълбокото убеждение, че основното предназначение на Академията е да провежда държавната политика в сферата на науката и научните изследвания“, каза проф. Близнашки.

Премиерът припомни, че със създаването на Българското книжовно дружество преди 145 години е поставен фундаментът, върху който поколения българи изграждат бъдещето на Родината ни. „Без тези настоятелни, последователни усилия, днес нямаше да търсим своя център на науката и на духа в Българската академия на науките“, подчерта министър-председателят и изрази благодарност към учените, които, въпреки трудностите, продължават да защитават фундаменталните си постижения и традиции и да търсят и намират решенията, от които държавата днес има най-голяма потребност. „Решенията, които се базират на научния опит и постижения, имат много повече връзка с реалността, отколкото всяка политическа конюнктура“, допълни проф. Георги Близнашки.

Министър-председателят беше категоричен, че политиците и държавниците са длъжни да се вслушват в гласа на познанието, на което поклон отдава и самият български народ. „Вие имате най-ценния измерим капитал – доверието на българите, които винаги са вярвали в науката, в доброто образование и в силата на духа. И тази жажда за познание ги е пазила и в най-тъмните векове на всяко потисничество“, напомни още премиерът Георги Близнашки. Той пожела на учените успех в усилията им да затвърдят и да развиват постиженията на българската научна и изследователска мисъл и ги призова за стоицизъм и за изследователска отдаденост. „Както самите вие се налага да припомняте често напоследък – където са духът и знанието, там е и държавността“, каза още проф. Георги Близнашки в приветствието си по повод 145 години Българска академия на науките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.