1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Протестират учените от ДЗИ – гр. Ген. Тошево

Протестират учените от ДЗИ – гр. Ген. Тошево

Снимка:

От синдикалната организация настояват за изплащане на забавени заплати

Протест ще събере работещите в Добруджанския земеделски институт от 13 часа на 19 декември /сряда/ в центъра в Добрич, съобщиха от синдикалната организация там. Шествието ще тръгне от хотел „България“, ще мине пред сградата на общината до областна администрация. Исканията на протестиращите са за изплащане на забавена работна заплата. Освен това те настояват и за актуализиране на бюджета на Селскостопанска академия, тъй като институтът е част от системата. Заплатите в Института не са увеличавани от 2008 година, а средното възнаграждение е 550 лв.

В същото време Добруджанският земеделски институт е произвел над 2 000 тона семена, като от продажбата им са реализирани милиони левове печалба. Тези средства обаче влизат по сметка и не могат да бъдат ползвани. Още преди година директорът на ДЗИ доц. д-р Иван Киряков алармира, че наука без пари не може да се прави. Въпреки приходите в научния институт изпитват остра липса на средства за гориво, отопление, ежемесечни разходи. 80% от площите с пшеница в страната са засети със селектирани от научния институт сортове. ДЗИ обработва 22 000 дка земя. Само тази година са предоставени на пазара 15 сорта обикновена зимна пшеница, 3 сорта тритикале, 2 сорта ечемик.

Лошото време е причина учени и служите от Добруджанския институт край гр. Генерал Тошево да не могат да се присъединят към своите колеги, които ще излязат на протест още на 18 декември /вторник/.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.