1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Ръководството на Селскостопанска академия трябва да направи сериозен анализ, институт по институт

Ръководството на Селскостопанска академия трябва да направи сериозен анализ, институт по институт

Снимка:

Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на изслушване в земеделската комисия в парламента

Ръководството на Селскостопанска академия трябва да направи сериозен анализ, институт по институт. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на изслушване в земеделската комисия в парламента, предаде Агенция „Фокус”.

„Темата за финансиране е последното, за което да говорим. Не съм съгласна, че на Селскостопанска академия й трябват 100 млн. лв. Молбата ми е да обърнем нещата – не да мислим колко пари ни трябват, а какво смятаме да направим, за което ще ни трябват определена сума пари”, коментира Боянова. Има стратегия за развитие на земеделието, изцяло съобразена с програма 2020.

„Не мисля, че ако тръгна да извивам ръце, ще получа добър резултат”, коментира Боянова. Пари се дават срещу нещо, а не едни хора да не останат без работа. При тази неяснота за приходи и разходи как да се дадат пари, попита Боянова. Финансирането може да е много важна тема, но е последваща тема, каза тя.

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски заяви, че депутатите от групата са поискали изслушването, за да се предизвика дискусия. „Не е голямо геройство, че в момента спасяваме положението. Проблемът е другаде – той е на ниво политика. Ние имаме ли цел къде да заведем българското земеделие?”, коментира Михалевски. „Първата ни задача трябва да е да се постараем да изработим задачите, които гоним с план. Те ще тръгнат да преструктурират, но с каква цел. Когато има цел, Селскостопанска академия ще може да преструктурира системата”, каза депутатът.

„Извън сферата на политиката, има сфера на управление. Прекратете възможно най-бързо прийома да използвате Софийската стокова борса за покупка и продажба”, каза Михалевски.

Академията има достатъчен научен потенциал и ще бъдем недалновидни хора, ако не използваме този потенциал. Трябва да има консенсус за постигане на цели в селскостопанската политика. Това можем да го реализираме в рамките на два месеца, а Селскостопанската академия ще трябва да ни предостави план какво би направила, посочи Михалевски.

Притеснява ме това, че настоящето управление дава все по малко пари за наука, каза депутатът от Коалиция за България Пенко Атанасов. Селскостопанска наука без пари не може да се случи, смята той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.