1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Селекционираха кромид, който не дразни очите

Селекционираха кромид, който не дразни очите

Количествата за Германия са ограничени и се продават само в избрани магазини за посевен материал

Дразненето на очите при рязането на лук скоро може да остане в историята, твърдят от голяма немска компания за посевен материал. В отдела за зеленчуци са разработили сорт кромид, от който ползващите го не ронят сълзи.
 
Новият сорт ще бъде пуснат на пазара в няколко европейски държави, сред които Германия, Италия, Великобритания и Франция. Той е плод на дългогодишна конвенционална селекция и при съхранение, за разлика от обикновените видове лук, става по-мек и сладък на вкус. 
"Лукът без сълзи е добър пример за нашите усилия да направим здравословното хранене още по-приятно за потребителите", се казва на сайта на компанията. Направените с новата разработка проучвания показват, че хората я харесват както в суров вид, така и преминала през термична обработка. С началото на новия сезон фермерите в посочените държави ще могат да я засеят и, ако потребителите я оценят по достойнство, сортът ще бъде разпространен и в други страни.
Количествата за Германия са ограничени и се продават само в избрани магазини за посевен материал. В Италия, Франция и Великобритания новият кромид вече се продава готов за консумация. Първите тестове с европейски потребители бяха през 2020-та в Испания, а в Съединените щати лукът без сълзи се предлага още от 2017 година.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.