1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Ролята на дроновете за устойчивата употреба на пестицидите беше тема на разискване в дискусия за съвременните предизвикателства пред растителната защита в ЛТУ

Ролята на дроновете за устойчивата употреба на пестицидите беше тема на разискване в дискусия за съвременните предизвикателства пред растителната защита в ЛТУ

Проучванията показват, че дроновете са много ценен инструмент за прецизното земеделие

Съществува законова празнина на ниво ЕС що се отнася до прилагането на продукти за растителна защита (ПРЗ) с дронове и една от причините за това е липсата на достатъчно натрупани научни данни за ползите и рисковете от това приложение. Това заяви заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Оля Караджова на дискусия за съвременните предизвикателства пред растителната защита, организирана от Лесотехническия университет в град София.

Проучванията показват, че дроновете са много ценен инструмент за прецизното земеделие, особено в лозя, овощни градини и наклонени терени, където използването на конвенционалните технологии е „трудно или невъзможно". Приложението на дроновете в растителната защита има и някои ограничения, свързани с употребата им при големи площи при зърнопроизводството. Този въпрос също продължава да се разисква в ЕС, обясни проф. Караджова.

През месец юни 2022 г. се очаква законодателно предложение на Комисията за Регламент за устойчива употреба на ПРЗ, като част от прилагането на стратегията „От фермата до трапезата“ и Зелената сделка. В него се обръща внимание на „потенциала на използването на интелигентни технологии и прецизно земеделие като начин за по-добро разпръскване на ПРЗ, например чрез използване на дронове и прецизни GPS технологии“.

В дискусията се включиха учени и земеделски стопани - гости на събитието, както и председателят на Асоциация растителнозащитна индустрия България и студенти.

Нормативната база за разрешаването, употребата и контрола на ПРЗ и дискусията в Европа за употребата на дронове за тези цели беше тема, по която презентира Любина Донкова, началник отдел в Дирекция „Продукти за растителна защита, торове и контрол“ в БАБХ.

 

agronomi

По-рано през деня представители на БАБХ поканиха студентите – бъдещи агрономи, на стаж в агенцията. Агроном Мила Лазарова представи пред аудиторията и възможностите за професионална реализация в компетентния орган.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.