1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Русенският университет ще обучава специалисти по воден транспорт

Русенският университет ще обучава специалисти по воден транспорт

До момента у нас специалността се изучава само в Техническия университет - Варна

Нова специалност "Експлоатация на флота и пристанищата" разкрива Русенският университет от есента на тази година, съобщиха от пресслужбата на висшето учебно заведение. Тя ще се причисли към професионалното направление "Транспорт, корабоплаване и авиация" и ще осигурява бакалаври за бранша.

До момента у нас специалността се изучава само в Техническия университет - Варна, допълниха от русенския вуз. В европейски и международен план тя е обичайна за университети, които квалифицират специалисти за сферата на водния транспорт, което е предпоставка за активен академичен обмен.

Университетът отговаря на нуждите на регионалния бизнес, започвайки обучение по експлоатация на флота и пристанищата, информираха още оттам. Като най-голямо българско пристанище на р. Дунав, Русе е седалище на Параходство "Българско речно плаване". Тук са единствената професионална гимназия за речен транспорт, Русенската корабостроителница, редица фирми за речен транспорт, допълниха от вуза.

Фокусът на новата специалност ще бъде върху подготовката по стокознание, транспортна логистика, пристанищни технологии, транспортна техника, теория и устройство на пристанищата, пристанищна механизация, морско право, мениджмънт на транспорта, маркетинг на транспорта, английски език. Освен по специалността абсолвентите ще полагат в края на обучението си и държавен изпит по английски език.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.