1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. С научна конференция отбелязахме Деня на хранително-вкусовата промишленост

С научна конференция отбелязахме Деня на хранително-вкусовата промишленост

 

Трета национална научно-практическа конференция с международно участие под мотото "Безопасност, проследимост и конкурентноспособност на българските храни" се проведе по случай Деня на хранително-вкусовата промишленост.
Три са най-важните приоритета на сектора - да спечели доверие към България, като надежден партньор за съвместни бизнес начинания, да завоюва доверието на европейския потребител и да спечели силни позиции в новите пазарни ниши, които влизането в ЕС ще отвори, както и да задържи доверието на българския потребител, за когото не бива да остава и сянка на съмнение в качеството и безопасността на хранителните продукти, които родната индустрия му предлага в много по-трудната конкурентна среда. Политиката на безопасност на храните в обединена Европа има за своя основна цел да подобри качеството на живот на гражданите на Общността, което се постига с провеждането на постоянна и активна политика в тази област чрез усъвършенстване на законодателството и осъществяване на мащабни програми в трите основни области - обществено здраве, гарантиране безопасността на храните и защита на потребителите. В тези програми участва не само правителството, но и браншовите организации, медиите, гражданското общество, потребители.
Ключовото партньорство между производители на храни, потребители и контролни органи изисква обаче да се направи още една стъпка - да се създаде единен контролен орган, който да обедини функциите по контрола на безопасността и качеството на храните и Министерството на земеделието и горите е първата държавна институция, дала подкрепата си на тази идея. Производството на храни е една от най-категорично регламентираните дейности в ЕС и това поставя редица предизвикателства пред сектора./posredniknews.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.