1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Шестото издание ще предложи близо 70 събития за всяка професия, възраст и занимание

От 12 до 15 май ще се проведе шестото издание на Софийския фестивал на науката, което ще предложи близо 70 събития за всяка професия, възраст и занимание. Освен събитията, посетителите на фестивала ще могат да видят и науката в действие на над 27 щанда с изложби, демонстрации и експерименти. Фестивалът завладява Театър „София” и пространството в парк „Заимов”.
   
Фестивалът осигурява истинско космическо приключение – специален гост ще бъде д-р Мат Тейлър, главен учен на Мисията Розета на Европейската космическа агенция, осъществила първото в историята кацане на космически апарат върху комета. Мат Тейлър има докторат от „Импириъл Колидж” в Лондон, работил е по 4 космически мисии, а от 2005 г. е водещ учен в Европейската космическа агенция по проект "Клъстър" и мисия "Двойна звезда". Презентацията на д-р Тейлър ще бъде в първата вечер на фестивала – на 12 май.
   
Като подготовка за неговата космическата мисия, фестивалът предлага ударна доза наука с националния финал на конкурса за млади учени "Лаборатория за слава FameLab". Международният конкурс се провежда в България за 10-та поредна година и отново търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Предизвикателството пред участниците е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути.

Още за космоса ще разкрие полският учен и изтъкнат комуникатор Карол Вуйчицки, а професорката по биология и геология от Университета в Акрън, САЩ, Хейзъл Бартън, идол на спелеолозите, ще ни поведе в дълбините на пещерите.
   
В петък, 13-ти май, фестивалът представя известния учен със съществен принос към едно от големите открития на съвременната наука – д-р Тури Кинг, ръководител на екипа, който доказа чрез ДНК анализ, че откритите преди няколко години останки при разкопките на паркинг в Обединеното кралство принадлежат на самия крал Ричард III, последния английски монарх, загинал в битка. Тури завършва специалността „Археология и антропология” в Университета Кеймбридж, и специализира „Биологична антропология” преди да се насочи в областта на молекулярната генетика в Университета Лестър. Изследванията й съчетават генетика с археология, история и география. Докторската й дисертация е върху връзката между британските фамилни имена с Y хромозомата. Освен на сцената, Тури и нейният екип ще покажат във фестивалния комплекс и 3D принтирана реплика на самия скелет на крал Ричард III!
   
Другата изненада е нова среща с професора с червените обувки Франк Бърнет, един от основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса "Лаборатория за слава FameLab". Проф. Бърнет е гостувал на Софийския фестивал на науката вече два пъти и събитията му са хит. Тази година той кани в Казино "Хаос".
   
И това съвсем не е всичко от програмата на Софийския фестивал на науката. Общото между математиката, шаха и литературата, как испанските учени се опитват да докажат ДНК на Сервантес, постиженията на италианската химия и чешката вирусология, среща с ирландския еколог, който стана международен победител на FameLab със своя разказ за канадската дървесна жаба – всички тези събития са в партньорство с чуждестранните културни центрове и посолства в България.    

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет и е част от Календара на културните събития на Столична община.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.