1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Ст.н.с. Димитрина Костова от ИЗК „Марица” печели награда в областта на аграрната наука

Ст.н.с. Димитрина Костова от ИЗК „Марица” печели награда в областта на аграрната наука

Изследователската дейност на ст.н.с. Костова е свързана с проблемите на имунитета на зеленчуковите култури

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов връчи отличието „Питагор” за постижение в областта на аграрната наука на ст.н.с. Димитрина Костова от Института по зеленчукови култури „Марица”, Пловдив към Селскостопанска академия. Под нейно ръководство екипът й има реализирани пет проекта, през последните три години, като привлечения финансов ресурс от различните международни и национални проекти възлиза на над 5 млн.лв. Изследователската дейност  на ст.н.с. Костова е свързана  с проблемите на имунитета на зеленчуковите култури спрямо вирусни болести.

Специалната награда й бе дадена по време на официалната церемония по връчване на наградите за наука „Питагор2009”, които се състояха в хотел „Шератон”, гр. София. Те се проведоха под патронажа на министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Наградите  се раздават от  2003 година и носят името на древногръцкия математик и философ Питагор. Целта им е да отличат най-добрите представители сред научната общност за приноса им в научно изследователските изследвания в България. За наградите «Питагор» се състезаваха 140 български учении в 11 категории.

Голямата награда "Питагор" и парична премия от 10 000 лева бе спечелена от проф. Николай Денков от Софийския университет "Св. Климент Охридски" за постиженията му в областта на химическата, фармацефтичната, хранителната и нефтената индуктия, които намират пролежение в крайни продукти за бита - козметични кремове и лосиони, шампоани, както и за получаване на хранителни емулсии като майонези, сирена, сосове и др.

Призът за млад учен бе връчен на Диляна Панева от Института за полимери при БАН за постиженията й в областта на нанотехнологиите, които имат приложение в биологичната и биомедицинската практика.
Наградата за утвърден учен в областта на биомедицинските науки получи проф. Драга Тончева от Медицинския университет в София.

Отличието за постижение в областта на природните науки взе Димитър Балабански от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, а за обществените и хуманитарните науки - Радосвет Коларов от Института за литература при БАН.

Доц. Леандър Литов от Софийския университет спечели наградата за ръководител на докторанти с успешни защити.

Наградата за колектив с най-много привлечени средства от национални и международни проекти получи проф. Иван Минков от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

За най-успешна жена учен призът получи Донка Андреева от Института по катализ при БАН, като научната й работа е насочена за катализ с нанесено злато.

Георги Тодоров от Техническия университет в София взе наградата на фонд "Научни изследвания" в областта на приложните изследвания, а проф. Валерия Фол от Института по тракология при БАН получи специалната награда в областта на културно-историческото наследство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.