1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Студентите в Перник ще могат да изучават и екоенергетика

Студентите в Перник ще могат да изучават и екоенергетика

През първата година от следването пернишкият университет поема половината от таксата за обучение

От следващата учебна година студентите в Европейския политехнически университет в Перник ще могат да изучават специалностите "Зелена енергетика" и "Мениджмънт на иновациите". Това съобщи днес ректорът на новото учебно заведение проф. д-р Христо Христов, цитиран от БТА.

"Зелена енергетика" е инженерна специалност, в която се изучават алтернативните енергоизточници, както и нови авангардни технологии за добив на енергия. Студентите ще могат да се обучават в чужбина за един семестър и ще имат практика във водещи фирми. Другата специалност ще се занимава с управлението на иновации в индустрията, публичната администрация, услугите, неправителствените организации и администрацията.

През първата година от следването пернишкият университет поема половината от таксата за обучение. След това размерът на сумата за обучение ще зависи от семестриалния успех - ако е отличен, такса не се заплаща. В момента в университета, който беше открит през октомври, се обучават около 90 студенти в специалностите архитектура, строително инженерство, информатика и телекомуникации.

Обучение по работа с технологии за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се предлага и в средните училища. От няколко години учениците в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" учат за техници на съоръжения за зелена енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.