1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Световен конгрес на пчеларите ще се проведе в Истанбул

Световен конгрес на пчеларите ще се проведе в Истанбул

 

Кристиян Константинеску е директор на Института на Апимондия в Букурещ. Той беше гост на петото издание на "Пчеларство - Плевен 2007". По време на срещата на представителите на Балканската федерация с пчелари г-н Константинеску съобщи, че в Института на Апимондия в Румъния е бил разискван въпросът за провеждането на Световен конгрес по пчеларство. Решението е той да се проведе в Истанбул от 29 март до 1 април тази година. Членовете на Балканската федерация са били запознати с всички детайли относно възможността за участие във високия форум, каза още Кристиян Константинеску. Очакванията са, въпреки разногласията, които в момента имат, и въпреки реалната възможност за създаването на алтернативна организация, пчеларските организации от всички балкански страни да намерят общия път на произведения мед в тези страни към европейските пазари.
Заявки за участие в пчеларския конгрес в Истанбул има вече от организации от Русия, Украйна, Молдова, Чехия, Словакия. А домакините са информирали, че във форума ще участват и подобни на нашите браншови пчеларски организации от арабските страни - Йордания, Сирия, Йемен, Саудитска Арабия и други.
На конгреса в Истанбул пчелари от почти цял свят ще имат възможност да поставят директно своите въпроси, свързани с продажбите на произведения от тях мед и естествено, да намерят свои потенциални партньори по света, убеден е Кристиян Константинеску. Освен това обмяната на опит между производители от толкова много страни ще бъде много полезна за българските пчелари, допълни той.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.