1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Търговската политика на ЕС в областта на земеделието е тема на семинари в Плевен и Велико Търново

Търговската политика на ЕС в областта на земеделието е тема на семинари в Плевен и Велико Търново

Семинарите се организират от министерството и са част от информационно-разяснителната кампания по Комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС.

 

Търговската политика и механизми на ЕС, както и политиката на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни са темите на семинарите, които се провеждат на 1 и 2 юни в гр. Плевен и гр. Велико Търново, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. Семинарите се организират от министерството и са част от информационно-разяснителната кампания по Комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС.

На среща със земеделски производители, преработватели, представители на Областните дирекции "Земеделие и гори" и на общинските земеделски служби, експерти от МЗГ ще разяснят търговската политика на ЕС в областта на земеделието и механизмите в търговията със селскостопански стоки с трети страни. Търговската политика на Общността се състои от елементи, познаването и ефективното прилагане на които ще улесни търговията с трети страни и е свързано с усвояване на финансови средства. Доброто познаване на европейските механизми ще благоприятства реализацията на български селскостопански стоки на световните пазари. Представителите на бизнеса ще бъдат запознати и с прилаганите от ЕС механизми на защита по вноса, със системата на минимални импортни и входни цени за някои земеделски продукти, както и с лицензирането на вноса и износа на селскостопански стоки в и от Общността.

Целите, предимствата и реда за вписване в европейските регистри на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни с традиционно-специфичен характер също ще бъдат разяснени пред участниците в семинарите. Специално място е отделено на необходимостта от сдружаване, тъй като само групи производители могат да подават заявки за регистрация на храни с традиционно-специфичен характер. Чрез анкетни карти, които участниците в семинарите попълват, ще бъде събрана информация за включване на български продукти в подготвяния от МЗГ каталог "Традиционни български продукти и храни".

Срещите със земеделски производители и преработватели за разясняване на търговската политика и механизми на ЕС и политиката на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни продължават до края на месец юни. След Плевен и Велико Търново домакини на семинарите са градовете Видин /17 юни/, Бургас /23 юни/, Варна /24 юни/ и София /30 юни/./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.