1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Учени обсъдиха иновативните подходи в селекцията на полските култури

Учени обсъдиха иновативните подходи в селекцията на полските култури

Конференцията е посветена на 85 години от рождението на Тодор Рачински

Учени от цялата страна се събраха днес на национална научна конференция, на която се обсъдиха иновативните подходи в селекцията на полските култури. Домакин на събитието стана Добруджанският земеделски институт в гр. Генерал Тошево. Конференцията е посветена на 85 години от рождението на Тодор Рачински – изтъкнат селекционер на пшеница.

Селекцията на пшеница у нас достига своите върхове под вещото ръководство на Тодор Рачински. В Института край Генерал Тошево преминава съзнателната научна дейност на селекционера, която дава плодотворни резултати – повече от 22 създадени сорта пшеница, намерили признание дори и в Америка. През 70-те и 80-те години на 20 век българската селекция е била на световно ниво. Именно в памет на великия български селекционер днес започна 2-дневна научна конференция по проблемите на българската селекция.

Един от основните проблеми, с които директорът на института ежедневно трябва да се справя, е липсата на средства за наука, стана ясно на пресконференция днес.
Селскостопанска академия да стане първостепенен бюджетен разпоредител – това е една от възможностите да се спре финансовият колапс на институтите и научната дейност да върви нормално. В противен случай делото на видния селекционер Тодор Рачински остава в историята без последователи.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.