1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Учени търсят корояд от въздуха

Учени търсят корояд от въздуха

Вредителят напада предимно иглолистни гори и е от съществено значение това да бъде установено възможно най-рано

Нови методи в борбата срещу корояда търсят учени от университета в германския град Трир в сътрудничество с техни колеги от Люксембург. Те залагат на наблюдение от въздуха и космоса. 
 
С помощта на сателитни снимки изследователите проучват дали е възможно да се разпознае разпространението на вредителите. За целта те ползват и специален самолет, предоставен им от НАСА и Европейската космическа агенция. 
 
Короядът напада предимно иглолистни гори и е от съществено значение това да бъде установено възможно най-рано, за да могат засегнатите дървета да бъдат премахнати навреме, преди насекомите да са се разпръснали на по-голяма площ. Наблюдението от въздуха дава по-прецизни данни и позволява по-подробен анализ, отколкото времеемкото обхождане на горите, изтъкват учените.
koroiad
 
Въпреки че един корояд е с размери между два и три милиметра, наличието му може да се установи от голямо разстояние. Когато насекомото напада един бор, иглите му реагират с промяна на цвета си. Тази реакция най-добре се вижда от въздуха, защото първо реагират игличките по върховете на дърветата. 
woodland
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.