1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Уникална операция на камила извършиха ветеринарни хирурзи от Тракийски университет – Стара Загора

Уникална операция на камила извършиха ветеринарни хирурзи от Тракийски университет – Стара Загора

Операцията на 16-годишният Рамзес е успешна

Екип от ветеринарни хирурзи и анестезиолози отстрани 800-грамов тумор от камила във Ветеринарните клиники на Тракийски университет – Стара Загора. Операцията е първа и уникална за България. Собственици на животното са циркови артисти, които бяха неотлъчно до камилата в продължение на дни.
Ветеринарните лекари споделят, че операцията на огромното животно е била истинско предизвикателство за тях. Те са се натъкнали на сложния случай при посещение за профилактичен преглед на животните в обекта, където ги отглеждат. Установяват, че има проблем в устната кухина със съмнения за тумор. Впоследствие диагнозата се потвърждава и заедно със собствениците, с цената на всички рискове, решават да извършат операция по отстраняване на туморното образование на 4-ти февруари. Операцията на 16-годишният Рамзес е успешна, а през цялото време той е придружаван от друга камила - своя приятел Зевс, тъй като не могат един без друг.
Рамзес вече се възстановява и излиза на разходка в двора на ветеринарните клиники, заедно с приятеля си, в очакване да бъде изписан, за да се върне отново на сцената.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.