1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В Ардино ще се проведе семинар за лесокултурните дейности

В Ардино ще се проведе семинар за лесокултурните дейности

Пилотният проект "Горски сектор: смяна на горивата" е одобрен и финансиран от Световна банка по програмата "Инициативи, свързани с изменението на климата".

 

Семинар на тема: "Лесокултурните дейности, Протоколът от Киото и общините в България" ще се проведе на 2 и 3 юни 2005 г. в залата на общината в гр. Ардино, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите. Той се организира от Национално управление по горите и Пилотния проект за смяна на горивата, който се изпълнява от Министерство на земеделието и горите и НУГ с финансовата подкрепа на Световната банка.

На семинара ще бъде обсъдено използването на дървесна биомаса от лесокултурни дейности и последващото намаляване на емисиите на парникови газове в резултат на използването на възобновяемия енергиен източник, както и икономическото и социално въздействие от реализацията на проекта. В срещата участват представители на Агенцията по енергийна ефективност, НУГ и регионалните му структури, Национално сдружение на общините в Република България, кметове на общини и представители на местна администрация, както и други заинтересовани страни.

Пилотният проект "Горски сектор: смяна на горивата" е одобрен и финансиран от Световна банка по програмата "Инициативи, свързани с изменението на климата". За неговата реализация Японският доверителен фонд отпуска 891 660 щ.д. безвъзмездна помощ, като НУГ осигурява 20 % съфинансиране. Пилотният проект се изпълнява по механизма за "съвместно изпълнение" по Протокола от Киото.

Проектът предвижда отоплението на три общински сгради в гр. Ардино да бъде извършвано с възобновяемия енергиен източник - дървесна биомаса, вместо със силно замърсяващата атмосферата нафта. Обекти по проекта са СОУ "Васил Левски", Многопрофилна общинска болница и Начално училище "Христо Ботев" в гр. Ардино.

Целта е да бъде доказано, че използването на дървесна биомаса от лесокултурни дейности в българските гори вместо конвенционални горива ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове и ще има значителен икономически и социален ефект./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.