1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В ИЗК "Марица" официално беше открит Националният Демо Център на АгроХъб.БГ

В ИЗК "Марица" официално беше открит Националният Демо Център на АгроХъб.БГ

Присъстваха над 200 гости

В ИЗК "Марица" се състоя официалното откриване на Националния Демо Център за дигитални решения в земеделието на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ. Лентата прерязаха Светлана Боянова, основател на АгроХъб.БГ  и председател на Институт за агростратегии и иновации, и проф. д-р Даниела Ганева, директор на ИЗК „Марица“.
 
Демоцентърът е първата от 16 демонстрационни точки, които  се изграждат на територията на България в рамките на финансирания по програма „Цифрова Европа“ проект AgroDigiRisе с фокус прецизно земеделие. Целта на консорциума от 14 партньорски организации е развиване потенциала на агросектора чрез предоставяне на достъп по технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация. 
 
Tестване преди инвестиране
Тази първа демоточка е част от технологичната инфраструктура на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, която ще предоставя напълно безплатно на фермерите и малките и средни предприятия услугата “тестване преди инвестиране”. Това е част от богатото портфолио от услуги на хъба, което ще осигурява достъп до работещи нови технологии и демонстрира техните възможности и ползи, ще позволи оптимизиране на разходите, ресурсите и процесите в агробизнеса. По този начин фермерите могат да вземат информирани решения за внедряване на нови технологии.
 
Атрактивна програма
Събитието премина с изключително атрактивна програма, наситена с демонстрации на технологии и нови знания и умения. Всички посетители имаха възможността да посетят Демо туровете в преобразената оранжерия на института, където научиха повече за новото оборудване за прецизно напояване, хранене и климат контрол. 
 
Сред акцентите в програмата беше дискусионният форум в помощ на всички, които искат да инвестират в иновативни технологии - ключовите моменти от Стратегическия план на България и практически насоки за ползване на инвестициите, предвидени в него.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.