1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Детайли за новите екосхеми и обвързаните плащания

В новия брой на сп. АгроКомпас: Детайли за новите екосхеми и обвързаните плащания

И още: Защо все повече фермери се насочват към регенеративното земеделие

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Обрат: „Завършил съм френска гимназия в Пловдив. После отидох в София да уча Политология. Не я докарах до края. Избягах на една бригада в Америка, след което се върнах и директно дойдох на този красив язовир. В един момент решихме, че условията за животновъдство са подходящи. На мен вече не ми се стоеше в София и реших да си дойда и да си пробвам късмета тук“, споделя животновъдът Никола Бояджиев, който е носител на награда за млад зооинженер,

Съдба: „Най-съкровеното нещо, което ми дава земеделието, е усмивката на лицето, с радост да посрещам изгрева и да изпращам залеза, защото в забързания живот човек трябва да се радва на малките неща и... знам, че няма да стана богат от земеделие, но ще съм богат на емоции, дарени ми от природата.“ Думите звучат доста поетично, но за младия земеделец Георги Лазаров те са верую, въпреки трудностите на полето.

За първи път: Новост в Общата селскостопанска политика от тази година са екосхемите, които са задължителни за страните членки, но доброволни за земеделците. У нас ще се прилагат осем на брой екосхеми.

На дневен ред: „Кампанията по директните плащания вече стартира. Фермерите могат да подават заявления за подпомагане за 2023 година. Като цяло, кампанията е предизвикателна. Първо, по отношение на това как да подадем заявление за подпомагане. Какво да заявим за подпомагане. Какви ангажименти можем да изпълним. За тази цел, за да направим кампанията по-достъпна за фермерите, ние сме подготвили наръчник за директните плащания, който да им послужи за ориентир. Освен това, много разчитаме на Националната служба за съвети в земеделието, чиито експерти също могат да съветват фермерите. Също така – и колегите от Общинските служби, които ще помагат на фермерите при подаване на заявленията за подпомагане,“ заяви Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ в земеделското министерство.

Регенеративно земеделие: Минимално нарушаване на почвата, земеделие без обработки – Но-тил. Покритие и защита на почвата с растителни остатъци от основни и покривни култури, като се осигурят живи корени в почвата максимално дълго време. Спазване на сеитбооборот и стимулиране на биоразнообразието над и под почвата. Интегриране на животни в земеделския цикъл, холистично планирана паша за възстановяване и управление на пасищни системи. Тези принципи на регенеративното земеделие бяха във фокуса на второто поредно обучение на фермери, проведено от Асоциацията на Българските Но-тилъри, с подкрепата на EIT Food - Европейски Институт за Иновации и Технологии в хранителната индустрия.

Прецизност: Нова инвестиция в стопанството на Марина Петкова – в землището на село Баховица от този сезон ще се прави прецизно и балансирано торене. Това ще се случи след като стопанството вече разполага с торачка BOGBALLE М-35W. „Имахме нужда от нова, по-модерна торачка, спряхме се на BOGBALLE, защото е модерна и практична, лесна за работа, ценово ни устройваше. Има функция за променлива норма на торене, което е новост в нашето стопанство, за да успеем да оптимизираме разходите, тоест ще правим балансирано торене на нашите площи. Надяваме се да подобри работата ни и да я вършим в оптимални срокове“, каза Марина Петкова.

agro bg youtube

Технологии: Кубота предлага техника за перфектна зелена морава - пред къщата, около блоковото пространство, в обществения парк или градината. Стремежът за по-съвършена и уютна градска среда следва модерните тенденции. На Международното изложение за енергийно ефективно, екологично и функционално строителство, проведено в София в края на март, Кубота България показа самоходни косачки и трактор, подходящи за всякакви пространства. Самоходните косачки от G-серията са създадени основно за професионална употреба от озеленителни фирми, спортни и хотелски комплекси, паркове и градини с обществено ползване, а защо не и за собствената ни морава.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 60 лв. без ДДС

За две години - 100 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 50 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 40 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.