1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Какъв е интересът към пчеларските интервенции?

В новия брой на сп. АгроКомпас: Какъв е интересът към пчеларските интервенции?

И още: За втора поредна година бяха раздадени отличия в европейския биоконкурс

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Пчеларство: В Системата за електронно управление са заредени над 1800 заявления по пчеларските интервенции. Част от тях обаче са били недовършени, друга част са архивирани от самите заявители и в крайна сметка тези, които са останали приключени, са 1365. „Мога да обобщя, че в действителност интересът тази година е приблизително същият, както в първата година от старта на Националната пчеларска програма“, заяви гостът на броя доц. Деян Стратев, заместник-министър на земеделието и храните.

Конкурс: В Брюксел за втори път бяха връчени европейските награди за биологично земеделие. Номинации имаше в седем категории.

В своето встъпително слово агрокомисар Януш Войчеховски подчерта важното значение на органичното земеделие за селското стопанство в Европейския съюз, както и за опазването на околната среда. Той посочи и различните начини, по които Общата селскостопанска политика подкрепя биофермерите.

Тема на броя: Къде се намира България в момента по отношение на управлението на отпадъците? В страната ни се образуват 129.7 милиона тона отпадъци, което ни поставя на едно от първите места в Европейския съюз по отпадъци на глава от населението и единица БВП.

Ентусиаст: Той е с четири висши образования, между които и зооинженерство, а следващата му цел е докторантура. „Работех добре в София, но не беше това, което ми трябваше“, споделя животновъдът Цветомир Христов от Етрополе. Стартирал с биоживотновъдство в далечната 2009 г. „Животните ми дават енергия. Когато работя с тях, имам спокойствие, въпреки съм на терен по 12-14 часа. От две години нямам никакви работници, само един тракторист, който се занимава с балирането. Разчитам единствено на себе си и на помощта на семейството.“

Споделен опит: Оперативна група ДЗЗД „Иновативно земеделие за висока ефективност“ организира две работни срещи под формата на информационни дни на полето със значително участие на фермери извън оперативната група, които имат опит или интерес към консервационното земеделие. Срещите се проведоха в два последователни дни в Североизточна България, съответно на полета от необлагодетелствани полупланински терени в района на Търговище и в пограничните плодородни добруджански земи на с. Изворово, община Генерал Тошево.

Форум: Птицевъдството преминава през дигитална трансформация, задвижвана от нови технологии, които позволяват по-високи нива на производителност, устойчивост, здраве на животните и качество на храните. Последните иновации в технологичното оборудване, енергийната ефективност, храненето, здравеопазването и генетиката бяха представени на Smart Poultry World в София.

Предприемачество: Бизнесът му е свързан с развитието на мрежа от агроаптеки и дистрибуция на ПРЗ, семена и торове. Наред с това - зърнопроизводство, лозарство и винопроизводство. „Успехът не се дължи на времето, мястото и обстоятелствата, а е заложен в човека. Усилията, които човек полага, му се отплащат след време. Необходими са много труд и постоянство“, казва предприемачът и бизнесмен от Северозападна България Младен Цолов.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 60 лв. без ДДС

За две години - 100 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 50 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 40 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.