1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: На какъв принцип трябва да работят кооперативите у нас

В новия брой на сп. АгроКомпас: На какъв принцип трябва да работят кооперативите у нас

И още: Как влизането на Украйна в ЕС ще промени ОСП

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Политики: „Всеки производител у нас се бори сам, а в същото време конкуренцията на пазара е от много мощни кооперативи и в Румъния, и в Полша, Унгария, Испания и други страни. Ние нямаме нито един кооператив. Да, имаме кооперации, но те нямат нищо общо с кооперативите“, заяви министър Вътев и обясни подробно какво означава кооператив.

Глифозат: Излезе от печат на български книгата "Токсично наследство" на д-р Стефани Сенеф от Масачузетския университет, в която представя убедителни доказателства, базирани на безброй публикувани и рецензирани изследвания, и всичко това на откровен, разяснителен и винаги достъпен език. Изключително четивен и увлекателен поглед към начина, по който създадените от човека химикали навлизат във въздуха, който дишаме, водата, която пием, и храната, която ядем. „Токсично наследство“ е едновременно научно изложение и вдъхновяващ призив за действие.

Ползи: Полезащитните пояси играят важна роля в борбата срещу сушата, като осигуряват условия за натрупване и запазване на влагата, подобряват водния запас в почвата и създават условия за по-пълно използване на торовете. През зимата тези прегради възпрепятстват от издухване снежната покривка и осигуряват по-равномерно разпределение на снега по повърхността на почвата. Това предпазва посевите от измръзване. Според научни изследвания между 10 и 15% средно добивите в земите с такива поясни клетки са увеличени. Тоест ние запазваме добивите от земеделските култури, освен това се запазва почвеното плодородие.

Био амбиции: „Това, което сме си поставили като цел и което е залегнало в програмата на правителството, е одобрение от МС на Националния план за биоземеделието до 2030 година. В тази посока работим най- сериозно, тъй като Националният план е документ, който обхваща както мерките за подпомагане, субсидиите, образованието на фермерите, така и мерки за промоции, участие в международни изложения и т.н.“, заяви гостът на броя д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация Биоселена, и съветник на министър Вътев.

Признание: Европейската комисия отбелязва в свой доклад, че макар и бавно броят на жените в селското стопанство се увеличава. Според Евростат всеки четвърти мениджър в агросектора е жена. Кортева е компанията, която най-активно подкрепя жените в селското стопанство и за втора поредна година отбелязва Международния ден на жените в земеделието.

Инвестиции: В Перник беше даден старт на поредица от срещи, инициирани от Кубота България, с оглед на предоставяне на разяснения относно възможностите за закупуване на селскостопанска техника чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. В контекста на раздела "Устойчиво селско стопанство" тези събития предоставят изключителни възможности за земеделците, които желаят да направят преход към новата ера в селското стопанство.

Прогноза: Влизането на Украйна в ЕС ще доведе или до качествено развитие на ОСП, или ще сложи един от последните пирони върху мащаба на ОСП. Трябва да сме наясно, че ОСП от най-мащабна, най-голяма и най-субсидирана, в момента тя е загубила много от своя блясък, заяви Васил Грудев.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 60 лв. без ДДС

За две години - 100 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 50 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 40 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.