1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В Стара Загора отбелязват Професионалния празник на работещите в земеделска наука

В Стара Загора отбелязват Професионалния празник на работещите в земеделска наука

По време на честванията бяха отличени и пет научни звена за постижения в аграрния сектор

Професионалния празник на работещите в областта на българската земеделска наука беше отбелязан в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.Постиженията на науката в областта на земеделието можеха да се видят на традиционното специализирано изложение „Даровете на българската земя”. Изложението беше открито от зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов. Той заяви, че възраждането на аграрния сектор е една от основните цели на настоящото правителство. По думите му научният опит, приложен в аграрния отрасъл създава инструментите  на  модерно земеделие с възможност за въвеждане на нови технологии  и съвременни модели на производство. Новото правителство, каза зам.-министър Костов, ще насърчава иновациите и корпоративните инвестиции и в този смисъл ще разчита и на  потенциала  на научната общност.

На изложението бяха показани най-новите сортове ябълки, както и десертни и винени сортови грозде. Представени бяха и нови селекции на различни видове плодове, като райски ябълки, бадеми, лешници, орехи.

По време на честванията бяха отличени и пет научни звена за постижения в аграрния сектор. Грамотите връчи зам.-министър Костов на Институтът по земеделие-гр. Кюстендил, Институтът по мелиорации и механизация-гр. София, Институтът за декоративни растения-гр. София, Институтът по царевицата-гр. Кнежа, както и на Опитна станция по земеделие-гр. Кърджали.

С почетното звание доктор Хонорис Кауза бе отличен румънския акад. Кристиян Хера за над 50 годишния му принос в развитието на аграрната наука, както и за развитието на българо-румънските отношения в научната област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.