1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Възпрепятстването на научната дейност в ДЗИ – гр. Ген. Тошево ще рефлектира върху българското земеделие

Възпрепятстването на научната дейност в ДЗИ – гр. Ген. Тошево ще рефлектира върху българското земеделие

Снимка:

Позицията е на Асоциацията на зърнопроизводителите в добруджанската община

Разтревожени сме от стопяването на научния потенциал на Добруджанския земеделски институт, заяви специално за AGRO.BG председателят на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите от община Ген. Тошево Стилиян Стоянов. Фактът, че няма достатъчно пари за наука, ще рефлектира отрицателно върху българското земеделие. Вина за това има управлението на Селскостопанска академия, се казва в категоричната позиция на организацията.

„Всички ние, като зърнопроизводители, сме заинтересовани научният институт да остане, да работи и успешно да се развива, тъй като голяма част от основната култура у нас – пшеницата, е селекция точно на Добруджанския институт“, заяви още Стилиян Стоянов. Според организацията на зърнопроизводителите селектирането на качествени семена води до успешно развитие на стопанската дейност на всички фермери у нас, затова тя категорично заявява подкрепата си за научния институт.

Само в община Ген. Тошево ежегодно се отглеждат над 350 хиляди дка със зърнено-житни култури, а в цяла Добричка област – около 1,100–1,200 милиона дка. Сортовете на института заемат до 75% от площите с пшеница в страната, припомни още Стоянов. Въпреки финансовите трудности ежегодно в ДЗИ се създават, селектират и дават за изпитание нови генерации от пшенични сортове, които после намират приложение по полетата в страната. Затова Асоциацията на зърнопроизводителите се обявява за възстановяване на възможностите на Института за развитие на научна дейност, подчерта още Стилиян Стоянов. В организацията членуват над 60 зърнопроизводители от Добричка област, които обработват общо близо 750 хиляди дка земя.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.