В магазините на японския град Накасибецу (остров Хокайдо) се появи необикновена напитка – бира от краве мляко. Идеята за използване на млякото за производство на бира е на местен фермер, на който му се наложило да търси нетрадиционни начини за реализация на своята стока, тъй като пласментът на голямо количество мляко беше затруднен от свръх производство в региона. Фермерът предложил идеята си на една от местните бирени компании, която реши да експериментира новата технология за производство. Млякото било нагрято не на огън, заради ниската му температура на кипене, а с горещ въздух. В затопленото мляко е добавена традиционната бирена мая и хмел, след което експерименталният продукт е оставен да отлежава известно време. В началото на ферментационния процес млечната бира прилича на чай с мляко. След приключване на процеса, цвета обаче се променя и пенливата напитка придобива вид на обикновена филтрирана бира с плодов вкус и необикновен остатъчен вкус.
"Млечната" бира получила названието "Билк" (Bilk) от английските думи beer (бира) и milk (мляко).