1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Заплаха от недостиг на храни заради коронавируса

Заплаха от недостиг на храни заради коронавируса

В някои от засегнатите от вируса градове цените на хранителните стоки вече драстично са се покачили

Заради епидемията от коронавирус населението на Китай е застрашено от недостиг на храни. Причината е, че изолираните региони не могат да изнасят и внасят продоволствени стоки, а блокираните пътища и аерогари затрудняват транспорта.
 
За да преодолее кризата правителството в Пекин призова всички производители и преработватели незабавно да възобновят дейността си. Апелът беше отправен веднага след края на празниците по повод китайската Нова година. В този период производствата в Народната република обикновено почиват.
 
В някои от засегнатите от вируса градове цените на хранителните стоки вече драстично са се покачили, след като населението опразни магазините, запасявайки се с най-необходимото. В обща декларация на министерствата на селското стопанство и на транспорта се отправя молба към регионалните власти да не затварят магистрали и други важни пътни артерии, за да се гарантират доставките на храни и фуражи. Коронавирусът е поредният двигател за поскъпването на храните в Китай, след като през последните месеци на миналата година цените на свинското месо скочиха до рекордни нива заради aфриканската чума.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.